Erika Isac, finalista de la „One True Singer” a cucerit trending-ul din România cu noua piesă „Macarena”. A polarizat societatea şi s-a ales cu multe zeci de mii de share-uri în social media. Videoclipul său uşor NSFW se vede aici.

 

 

Erika Isac s-a poziţionat imediat după show-ul HBO Max „One True Singer” ca o figură atipică în peisajul muzical de la noi. Cu piese ca „Femei”, „Bună Rău” sau „Tupeistă” evocă imaginea unei Doja Cat, Cardi B sau Nicky Minaj, dar ceva mai fresh. Statutul e acum cimentat prin „Macarena”, care se duce în zona de awareness, cu privire la problemele pe care le au femeile în România.

Abordarea piesei aminteşte cumva de perioada începutului de ani 2000, când mai apăreau figuri feminine muşcătoare în rap-ul românesc, precum Marijuana sau voci memorabile ca Nico. Cu doar 2 minute şi 36 de secunde de piesa Erika Isac a reuşit să rezume toate temerile unei femei în 2024 în România, poate şi pe glob. De la teama de agresiune din partea bărbaţilor, la teamă de a nu fi judecată pentru alegerile din viaţă.

Unii au criticat limbajul artistei din piesă, alţii au apreciat mesajul de empowerment. Alţii au căutat să vadă dacă chiar există un „Mirel din Turnu Măgurele”, arhetipul comentatorului de pe web care critică deciziile femeilor. La final sunt şi versuri despre învinuirea victimelor şi se abordează şi ideea compatibilităţii „băieţilor răi” cu „fetele fără reţineri”.

Trebuie spus şi că pentru o piesă cu numele „Macarena”, sample-urile şi influenţele preluate de la melodia originală sunt ţinute la minim. Lansarea piesei şi videoclipului s-a făcut cu cap, fix pe 14 februarie 2024, de Valentine’s Day şi în 4 zile, clipul a strâns 1.2 milioane de vizualizări, urcând în top 3 în Trending. Videoclipul e unul destul de simplu, fără artificii, cu Erika în prim plan, cu imaginea unui soi de bestie dezlănţuită ce scapă dintr-un laborator şi pregăteşte o răzbunare.

Apare şi arhetipul masculin Mirel pentru câteva cadre şi o scenă cu împletit părul la final, care e throwback spre motive feministe apărute în filme pre-„Barbie”. Erika pare a fi dat lovitura cu piesa, indiferent de ce partea a baricadei te afli în acest subiect.

About The Author

By djally

Lasă un răspuns